Nieuws

Uitslagen 2023

15 september 2023 – De 31e editie van de Berkumloop is gewonnen door:

5 km vrouwen

 1. Aline Kootstra
 2. Fleur Baljet
 3. Marije Dankelman

5 km mannen

 1. Stijn Jansen
 2. Sven Tellegen
 3. Derko Laan

10 km vrouwen

 1. Lieve Tollet
 2. Sarah-Lynn Mulder
 3. Alinda Lindeboom

10 km mannen

 1. Robert van der Stelt
 2. Arne Mulder
 3. Tim den Besten

Bekijk de gehele uitslag hier: uitslagen.nl

Berkumloop 2023 groot succes!

14 september 2023 – Dinsdagavond stonden 1500 hardlopers aan de start van de 31e editie van de Berkumloop. Wij willen alle deelnemers, vrijwilligers en bezoekers bedanken.

Houd onze website en social media in de gaten voor de uitslagen en foto’s.

Wil jij het vrijwilligersteam van de Berkumloop versterken?

3 april 2023 – We zoeken vrijwilligers voor de Berkumloop! Of je nu meedoet of niet, we kunnen jouw hulp goed gebruiken op het parcours. Help deelnemers veilig te rennen en zorg voor een geweldige ervaring voor iedereen. Heb je interesse om te helpen? Meld je dan aan via: www.berkumloop.nl/vrijwilligers

Uitslagen 2022

september 2022 – De 30e editie van de Berkumloop is gewonnen door:

5 km vrouwen

 1. Aline Kootstra
 2. Tessa Harbrink
 3. Marije Veldman

5 km mannen

 1. Stijn Jansen
 2. Lukas Smit
 3. Stef Alkema

10 km vrouwen

 1. Lieve Tollet
 2. Hellen de Vries
 3. Saskia Schutte

10 km mannen

 1. Taco Schaaf
 2. Arne Mulder
 3. Tim den Besten

Gefeliciteerd! De hele uitslag kun je hier vinden: uitslagen.nl

30e editie…. Hoe is het ontstaan?

juli 2022 – Dit jaar is de 30e editie van de Berkumloop. Wist je dat het idee voor de Berkumloop in 1990 is ontstaan op een camping in Frankrijk?

Oud-voorzitter Teun Bouwhuis was daar met zijn gezin op vakantie. Op de camping werd een hardloopwedstrijdje georganiseerd voor de campinggasten en de lokale bevolking. Iedereen kon aan de wedstrijd meedoen en de sfeer was gemoedelijk. De organisatie van de Oranjeweek in Berkum was op zoek naar vernieuwing en Teun vond zo’n hardloopwedstrijd een mooie toevoeging aan het programma van de Oranjeweek. In 1991 werd een trimloop georganiseerd waar 110 deelnemers aan de start stonden. Een jaar later is de loop de Salverda Berkumloop gaan heten. Vanaf de tweede editie is Henk Borgmeijer onze vaste speaker geweest. Henk heeft de Berkumloop, met zijn deskundige commentaar en vol humor, begeleidt tot en met de 29e editie.

In de begin jaren was het zoeken naar het juiste parcours. De afstanden bij de eerste Berkumloop waren 2,8 km, 5,5 km en ruim 11 km. Het parcours ging, net als deze editie, over de Maatgravendijk en Tussen de Verlaten. De lopers gingen toen bij de plek van de kinderboerderij de dijk op. Automatische tijdwaarneming was er toen nog niet, de tijden werden handmatig geklokt en genoteerd. In 1997 is het parcours opgemeten en gecertificeerd door de KNAU. In 2008 werden voor het eerst goede doelen verbonden aan de Berkumloop.

Door de jaren heen groeide het aantal lopers gestaag. Bij de 10e editie stonden er 629 lopers aan de start. Vanaf 2011 is de limiet 1750 inschrijvers geworden. Dit jaar hebben we zo`n 1500 inschrijvingen voor de Berkumloop. De 30e Berkumloop is dinsdag 6 september. Om 19.00 uur klinkt het startschot.

Inschrijven

mei 2022 – Vanaf 12 juni kun je je inschrijven voor de 30e editie van de Berkumloop. Er zijn nog plaatsen vrij. Wil je nog meedoen? Schrijf je dan snel in!

Voorbereidingen Berkumloop 2022 van start

april 2022 – De voorbereidingen voor de 30ste editie zijn begonnen. Wil jij meehelpen met het organiseren van dit mooie sportevenement? We kunnen altijd hulp gebruiken voor en tijdens de Berkumloop. Vele handen maken licht werk. Onder meer voor het bemensen van het parcours en als organisatie zijn we opzoek naar een coördinator parcours.

De coördinator parcours is er voor verantwoordelijk dat, met hulp van een aantal vrijwilligers, het start- en finish gebied wordt ingericht en opgeruimd na afloop. Aanmelden kan via de website of info@berkumloop.nl

Goede doelen blij gemaakt!

7 oktober 2021 – Donderdag 7 oktober was het dan zover… We hadden afgesproken bij de kinderboerderij Berkum om daar 3 mooie cheques aan de vertegenwoordigers van onze goede doelen te overhandigen. De vertegenwoordigers vertellen wat ze gaan doen met het geldbedrag. 

Kringloop voor Red een Kind

Lida ter Haar vertelt: ‘De winkel in Berkum zamelt door verkoop van 2e hands spullen zoveel mogelijk geld in voor onze doelstelling: kinderen en hun leefomgeving uit de armoede te laten groeien, met name in Afrika. Het gaat dus vooral voor en over kinderen. De kinderen wordt onderwijs aangeboden en hun dorpsgemeenschap wordt geholpen voor zichzelf te zorgen. De gezinnen kunnen bijvoorbeeld met een lening dieren kopen om in hun levensonderhoud te voorzien. Een koe voor € 50, een geit voor € 25 en 2 kippen voor € 10. Zo is het sponsorbedrag, dus bijvoorbeeld om te zetten in boerderijdieren, zodat de kinderen (en hun gezinnen) het beter zullen krijgen. Wij zijn ontzettend blij met het bedrag wat we zojuist hebben ontvangen, want hiervoor zouden we anders heel veel spullen in onze winkel moeten verkopen.’

Vrienden van Autismehuis

Marc Huitink aan het woord: ‘Ons doel is kinderen, jongeren en hun begeleiders nét dat extra aanbod te geven wat niet uit het reguliere zorgbudget wordt vergoed. Dit maakt de zorg leuker, effectiever en duurzamer. Met het geldbedrag kunnen we mooie hulp- en leermiddelen voor onze groepen aanschaffen, bijvoorbeeld een voetbaldoel, hesjes met opdruk en andere spelattributen. Het leuke is dat sportieve mensen het geld hebben ingezameld.’  

Kinderboerderij in Berkum

De kinderboerderij met dierenweide is al jaren begrip in onze wijk. Een fijne plek waar mensen de dieren kunnen zien en beleven. Voor het dagelijkse onderhoud en het voer voor de dieren zijn wij afhankelijk van giften en donaties. Wij zijn dan ook erg blij met de bijdrage van de sponsors en deelnemers van de Berkumloop. Met dit bedrag kunnen wij weer hooi en voer voor de dieren aanschaffen.’, zegt Jarig-Jan Odinga namens de kinderboerderij. 

Vituele Berkumloop werd gewaardeerd

14 september 2021 Corona gooide in 2020 roet in het eten voor de traditionele Berkumloop in augustus. Ook dit jaar dreigde dit te gebeuren, maar daar wilde de organisatie toch iets aan doen. Er is naarstig gezocht naar mogelijkheden om toch een vorm van loop te organiseren, zeker ook gezien de bijvangst van deze loop; de sponsoring van drie lokale goede doelen. Deelnemers die zich inschreven voor de Berkumloop konden een donatie geven voor Kringloop Red een kind, Stichting vrienden van Autismehuis of Wijkvereniging Berkum.

De oplossing werd gevonden in een individuele loop. In en rond Berkum is met bordjes een route uitgezet van 5 en 10 km en gedurende een hele week konden de deelnemers op een eigen moment de route lopen. De tijdwaarneming doen ze daarbij zelf. Er is dit jaar dan ook geen uitreiking op basis van de tijd, maar we hebben onder de ingeschreven deelnemers mooie prijzen verloot! Ondertussen hebben de prijswinnaars bericht gehad. De prijzen zijn gesponsord door Craft sportswear, Lopers Company en Jaap Bos tweewielers. ‘We hebben zo toch nog een deelname van ca. 250 lopers weten te realiseren’, aldus Rutger Blankvoort van de Berkumloop. ‘Het normale aantal van 1500 lopers zit er niet in, maar desalniettemin is dit een heel goed resultaat’.

Ook de deelnemers wisten het te waarderen. Op de gebruikelijke dinsdagavond was er naast de vele lopers van loopgroep Berkum ook een dames loopgroep uit Zwolle/Raalte aan het rennen. ‘Heel blij met deze optie, maar toch graag weer terug naar voor corona, met juichende mensen langs de kant. Dat geeft toch een andere sfeer en veel motivatie’.

Door Renate Rikels

Winnaars verloting bekend!

7 september 2021 – Onder de ruim 100 ingeschreven deelnemers zijn mooie prijzen verloot aangeboden door Craft sportswear en Lopers Company Zwolle. De prijswinnaars zijn: 

Monique Staps, Harm Zeinstra en Johan Nijland

Diana Rietveld, Michel Baak en Arjen Kees. 

Gefeliciteerd en veel plezier met jullie mooie prijs!

Oranjeweek en Berkumloop

1 juni 2021 – Gezien de vele onzekerheden in de komende periode is besloten ook dit jaar – helaas – geen Oranjeweek te organiseren. De focus ligt nu op een nog nader vast te stellen week in 2022. Mogelijk, als de omstandigheden het ergens in september dit jaar toelaten, lukt het nog om  wat leuks voor jong en oud te organiseren, maar het zal kleinschalig zijn en alleen als het veilig en verantwoord kan. Een bijzonder onderdeel in de Oranjeweek is steeds de Berkumloop geweest. Voorzichtig en onder alle voorbehoud is een datum op de kalender gezet: dinsdag 24 augustus, dus los van de Oranjeweek. 

30e editie Berkumloop

Sinds de laatste editie in 2019 heeft het bestuur van de stichting Berkumloop, op de achtergrond, niet stilgezeten. We staan, hopelijk, aan de vooravond van de dertigste editie, maar er zijn nog vele onzekerheden. 

Een ding is al zeker: ons parcours zal er anders uitzien. De aanleg van wegversmallingen in de Campherbeeklaan richting de brug over de Nieuwe Vecht heeft ons de kans gegeven het parcours flink te herzien. Het beoogde nieuwe parcours start en finisht ter hoogte van de Weijenbelt. Via de van Leeuwenhoeklaan gaan de lopers de Vechtdijk op richting Tussen de Verlaten en vervolgens over de brug over de nieuwe Vecht naar de finish voor de 5 km. De lopers voor de 10 kilometer gaan aan het eind van Tussen de Verlaten linksaf om de benodigde extra kilometers te maken door Herfte. Nieuwsgierig geworden naar het nieuwe parcours? Binnenkort kan de route bekeken worden op onze website.

Het nieuwe parcours brengt ook een paar uitdagingen met zich mee. Er zijn meer handen nodig om bij kruispunten en kruisingen de hekken op de goede plek te zetten en na passage van de lopers aan de kant te zetten. Langs het parcours doen we daarvoor graag een beroep op u als inwoner van Berkum. Via onze website of info@berkumloop.nl kunt u zich aanmelden als vrijwilliger. 

Onze sponsoren zijn gelukkig de Berkumloop trouw gebleven en ook zij volgen de ontwikkelingen op de voet. Wij houden ze regelmatig op de hoogte en zijn zeer blij met hun betrokkenheid bij de Berkumloop. Als u zich als sponsor wilt melden kan dat via info@berkumloop.nl .

Medio juni zal verder besloten worden of de Berkumloop al dan niet doorgaat. Wellicht in een andere vorm. Achter de schermen onderzoeken we of de Berkumloop in “digitale vorm” gelopen kan worden, waarbij lopers een bijdrage kunnen doneren aan 1 van onze drie goede doelen.

Geïnteresseerden kunnen de ontwikkelingen volgen op onze vernieuwde website www.berkumloop.nl.

Met sportieve groeten,

Jan Molhoek, André Plattel en Rutger Blankvoort

Website realisatie door BrugMedia Kampen | © Copyright - Salverda Berkumloop